EN | TR

Program Tanıtımı

Genel Bilgiler

Tarsus Meslek Yüksekokulu 1993-1994 öğretim yılında Mersin Üniversitesi bünyesinde eğitim öğretime başlamış olup, Çukurova bölgesinin bir tekstil yöresi olması nedeniyle bölgedeki sanayi kuruluşlarının ihtiyacı olan ara kademe yönetici olarak tabir edilen ve üst yönetim ile işçiler arasındaki koordinasyonu sağlayacak teknik bilgi ve donanıma sahip nitelikte bireyler yetiştirmek amacıyla kurulmuştur.


2002-2003 eğitim-öğretim yılında Moda Konfeksiyon bölümünün de Tekstil adı altında alt program olarak birleştirilmesi ile Tekstil programı Kalite Kontrol ve Konfeksiyon olmak üzere iki alt dalda eğitim-öğretim vermeye başlamıştır.


2013-2014 eğitim-öğretim yılından itibaren İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi Projesi (İKMEP) kapsamında Tasarım Bölümü Moda Tasarım Programı olarak güncellenmiştir.


Tarsus Üniversitesi Meslek Yüksekokulu olarak 18.05.2018 tarihinde 30425 sayılı ve 2018/7141 sayılı kanunla yayınlanan Resmi Gazete ile Mersin Üniversitesi bünyesinden ayrılmıştır ve Moda Tasarım programı Tarsus Üniversitesi çatısı altında eğitim-öğretime devam etmektedir.
 

Programın Hedefi
Moda endüstrisi kapsamındaki malzemeler ve üretim teknikleri konusunda bilgili, moda eğilimlerini takip ederek öngörebilen ve bu doğrultuda çağdaş, yaratıcı, özgün tasarımlar üretebilen, girişimcilik konusunda donanımlı bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Programa Kabul Şartları

Adayların lise mezunu olmaları, ÖSYM tarafından belirlenen şartları ve gerekli gördüğü puanı almış olmaları temel kabul şartlarıdır. Yatay geçişlerde de bireylerin kabul şartını sağlaması gerekmektedir. 

Mezuniyet Şartları
Öğrenci, 120 AKTS/ECTS kredisini tamamlayarak programdan mezun olur. Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir. Ayrıca öğrencinin 40 günlük mesleki stajından 100 üzerinden 65 puan alması gerekir.

İstihdam İmkanları

Moda ve tekstil markalarının tasarım departmanlarında, moda evlerinde stilist ve modelist olarak görev alabilirler. Serbest tasarımcı olarak çalışabilecekleri gibi moda ve hazır giyim sektöründe tekstil fabrikalarında ve atölyelerinde, örme-dokuma-baskı sanayinde tasarım stüdyolarında, sahne sanatları ile ilgili resmi ve özel kuruluşlarda, sinema ve televizyon kurumlarında da tasarımcı olarak çalışabilirler. Tekstil, hazır giyim ve moda ile ilgili üretim ve pazarlama faaliyetleri yürüten firmalarda ürün danışmanı veya uzmanı, stil danışmanı olarak da çalışabilecekleri geniş iş olanaklarına sahiptirler.

Dikey Geçiş Sınavı İle Geçilebilen Programlar
  • Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi
  • Moda Giyim Tasarımı
  • Moda Tasarımı
  • Tekstil ve Moda Tasarımı
  • Tekstil
  • Tekstil Mühendisliği
  • Tekstil Tasarımı